Gastoude​​ropvang d​e Nachtega​altjes​

Zoals bij elk bedrijf heb ik ook een visie opgesteld voor mijn opvang. Deze past bij hoe ik denk over de opvang en het verzorgen van kinderen. Ieder kind is namelijk uniek en nooit hetzelfde.

Ik heb dit verwoord via het onderstaande gedichtje.

Een kind is als een vlinder in de wind

De ene vliegt hoog, de ander vliegt laag

Maar een ieder doet het op zijn of haar manier

Het leven is geen competitiestrijd

Ieder kind is anders

Ieder kind is speciaal

Ieder kind is mooi

Ik werk ontwikkelingsgericht en met verschillende thema's passende bij de leefwereld van de kinderen. De kinderen worden aangemoedigd als ze weer iets nieuws leren en/of kunnen. Maar er staat geen druk achter. Ze mogen het op hun eigen manier doen en in hun eigen tempo. Willen de kindjes ergens niet aan meedoen dan mag dat. Het wordt wel aangeboden aan de kindjes. Een paar keer is een werkje verplicht, maar dat is meer om te kijken wat het kind al kan qua handelingen.

Twee keer per jaar worden de kinderen door mij geobserveerd in de opvang. Deze bevindingen worden besproken met de ouders. Zo kan ik zien hoe een kindje zich ontwikkeld en bij een duidelijke achterstand kan ik op tijd ingrijpen.

Bij de leeftijd van 3 jaar ga ik het kind al langzaam voorbereiden op school. Hier hoort ook de zindelijkheidstraining bij, maar ook als het kind eraan toe is het begin van letters en cijfers leren.

In de opvang werk ik met dagritmekaarten en themakaarten. De dagritmekaarten geven duidelijkheid aan de kinderen over wat we gaan doen. Met de themakaarten leren de kinderen wat er allemaal bij het thema past en hoe het heet.

Ook werk ik met bruintje de beer. Dit beertje mag een paar keer bij een kindje blijven slapen. Hij gaat dan op stap met zijn tas en dagboekje waar de ouders de belevenissen van bruintje met hun kindje in kunnen opschrijven.